Over brupower
brupower is een jonge energiecoöperatie actief in Brussel, die burgers samenbrengt om te investeren in hernieuwbare energie: alle leden zijn mede-eigenaar van de productie-installaties. Ons doel? Terug controle krijgen over onze energievoorziening en groene energie toegankelijk te maken voor iedereen.
brupower is ervan overtuigd dat de energietransitie op een eerlijke, sociale en democratische manier moet worden uitgevoerd, samen met alle inwoners van Brussel.
Onze waarden
brupower vindt haar inspiratie in de internationale principes voor coöperaties die al meer dan 100 jaar hun nut voor de samenleving hebben bewezen.
Deze principes, hieronder opgesomd, zijn gedefinieerd door de Internationale Coöperatieve Alliantie en worden afgekort als de ICA-principes:
- Vrijwillig en open lidmaatschap
- Democratische controle door de leden
- Economische participatie door de leden
- Autonomie en onafhankelijkheid
- Onderwijs, vorming en informatieverstrekking
- Samenwerking tussen coöperaties
- Aandacht voor de gemeenschap
Onze missie
brupower heeft drie hoofdactiviteiten:
Energieproductie
We ontwikkelen hernieuwbare energieprojecten, namelijk fotovoltaïsche installaties en in de toekomst offshore windturbines.
Bewustwording en empowerment
Wij ondersteunen initiatieven zodat burgers een centrale rol krijgen in de energietransitie in Brussel.
Energie leveren
In de toekomst willen we een burger- en hernieuwbare elektriciteitsleverancier worden in Brussel. In de tussentijd, ontwikkelen we het energiedelen.
Ons team
achter de schermen
Lionel Delchambre
Voorzitter
Working Group Movement
Caroline Marquet
Algemeen coördinator
Stanislas Herbemont
Bestuurslid
Working Group Fin&Legal
Jérémie Dong
PV project developer
Sébastien Mouthuy
Bestuurslid
Digital Working Group
Care Working Group
Chloé Verlinden
Bestuurslid
Working Group Communication
Jan Spriet
Bestuurslid
Working Group Projects
Ons verhaal in een notendop
Lancering van de eerste fotovoltaïsche projecten in Brussel en start van het energiedelen in onze hoofdstad !
Officiële opening van het kapitaal in november 2022 en het bereiken van ons doel van 400 000 euro aan opgehaald burgerkapitaal in december 2023!
Oprichting van onze coöperatie in mei 2022
Deelname aan het consortium van burgercoöperaties Seacoop om samen te investeren in offshore wind!
Steun van Coopcity voor de start van onze coöperatie
Eerste openbare evenement in december 2021
Bijeenkomst van een kleine groep burgers rond een coöperatief project voor hernieuwbare energie in Brussel.
Zij ondersteunen ons
brupower maakt deel uit van een groot netwerk van actoren uit de sociale economie en wordt ondersteund door:
Vind jouw vragen in onze FAQs
Een coöperatie is een organisatievorm die zich vooral onderscheidt door zijn democratische karakter.
Alle leden (coöperanten) zijn tegelijkertijd klant en aandeelhouder van de coöperatie, waardoor ze hun mening kunnen geven en ervoor kunnen zorgen dat de strategische keuzes van de organisatie aansluiten bij hun persoonlijke overtuigingen.
Bij brupower hebben alle leden (de coöperanten) dezelfde beslissingsbevoegdheid ('1 lid = 1 stem'), ongeacht het aantal aandelen dat ze individueel inbrengen in het kapitaal.
Er zijn verschillende redenen om coöperant te worden bij brupower:
- Jouw investering kan het verschil maken in de lokale energietransitie en draagt bij tot concrete lokale hernieuwbare energieprojecten (vermindering CO2-uitstoot), met een duidelijke maatschappelijke meerwaarde.
- In de toekomst geniet je thuis van de voordelen van lokaal geproduceerde en democratische hernieuwbare energie.
- Als coöperant kun je deelnemen aan de grote beslissingen van onze organisatie.
- Je vermindert de energieafhankelijkheid van Brussel ten opzichte van grote multinationals.
- Je draagt bij tot de groei van lokale jobs, aangezien burgercoöperaties tot drie keer meer economische impact hebben dan commerciële energiebedrijven.
brupower's leden worden elk jaar uitgenodigd om deel te nemen aan algemene vergaderingen waarin de strategische beslissingen worden genomen die het bestuur en het permanente team vervolgens moeten implementeren. Elk lid mag maar is niet verplicht om deel te nemen aan de algemene vergadering. Het is belangrijk voor brupower om een echte burgercoöperatie te zijn (bijvoorbeeld in vergelijking met financiële coöperaties). Daarom krijgt de algemene vergadering een grote verantwoordelijkheid voor de activiteiten van de coöperatie, en dus voor haar leden.
Daarnaast is het belangrijk dat de controle eerlijk wordt verdeeld onder de coöperanten. Zo heeft elke rechtspersoon of natuurlijke persoon slechts één stem tijdens de stemming op de algemene vergadering, ongeacht het aantal aandelen in bezitting.
brupower beperkt het aantal aandelen dat één aandeelhouder kan kopen tot 5% van het totale eigen vermogen met een maximum van 200 000 euro.
De grens van 5% wordt berekend op basis van het doel van de lopende fondsenwervingsronde. Meer specifiek, de fondsenwervingsdoelstelling voor 2024 is 400.000 euro (bovenop de 400.000 euro van 2023), dit betekent dat het maximum aantal aandelen dat één aandeelhouder kan kopen voor 2024 800 aandelen = 40.000 euro zal zijn.
Dus wanneer het coöperatieve kapitaal 4 miljoen euro of meer bereikt, zal het maximale aantal aandelen per aandeelhouder 4.000 aandelen zijn.
brupower raadt een minimum van 10 aandelen per individu aan (investering van 500 euro).
Voor organisaties of bedrijven raadt brupower een minimum van 40 aandelen aan (investering van 2000 euro).
Een investering van minder dan 500 euro (min. 50) is mogelijk voor leden die niet meer kunnen betalen. Tijdens de huidige campagne (>2024) schat brupower 400 000 euro op te halen en 375 kWp PV-panelen te installeren. Met de winst die wordt gegenereerd door de geïnstalleerde productiemiddelen, schat de coöperatie dat ze ongeveer 800 leden kan beheren. Dit komt neer op een gemiddelde van 500 euro per coöperant, of 10 aandelen. Toch is het belangrijk dat brupower breed toegankelijk en inclusief blijft voor de Brusselaars. Daarom is het minimumaandeel vastgesteld op 50 euro, en niet op 500 euro.
Daarbij verwacht brupower van haar leden dat ze aandelen nemen naar draagkracht en in solidariteit met de andere leden (eventueel meer investeren als ze het zich kunnen veroorloven).
Ja, je kunt meerdere aandelen kopen, en op meerdere tijdstippen.
Er is echter een maximum aan het aantal aandelen dat een enkele aandeelhouder kan kopen (zie vorige vraag). Bovendien geven extra aandelen geen extra stemrecht, aangezien de besluitvorming binnen brupower volgens het principe “één persoon, één stem” verloopt.
Leden kunnen ook aandelen van elkaar kopen met goedkeuring van het bestuur.
brupower wil burgerkapitaal gebruiken om te investeren in hernieuwbare energieprojecten met een laag risico. Dat begint met PV-installatie, een activiteit waarvan de risico's en businessplannen goed gekend zijn.
Deze projecten zullen winst opleveren, via energiedeling en valorisatie van groenestroomcertificaten. Deze winsten zullen gebruikt worden voor lokale tewerkstelling en de verdeling van dividenden. De tewerkstelling bij brupower wordt dus voornamelijk gefinancierd door de winsten die de installatie genereert, wat zorgt voor een laag risicogebruik van het burgerkapitaal. Deze jobs ondersteunen de ontwikkeling en de duurzaamheid van de coöperatieve activiteiten (ontwikkeling en coördinatie van projecten rond hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, maar ook informatie- en sensibiliseringsworkshops, debatten, info-evenementen of andere activiteiten die burgers mondiger maken op het vlak van energie).
brupower wil de voordelen (financieel, maar ook in termen van geproduceerde energie en competenties) lokaal houden, dus waar mogelijk wil brupower de geproduceerde energie delen met burgers in de omgeving van onze projecten (zie ook volgende vragen). In eerste instantie zijn de projecten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gericht op zonnepanelen, maar op termijn wil brupower meer opties voor hernieuwbare energie verkennen.
brupower wil samen met de Brusselaars projecten ontwikkelen voor de productie van hernieuwbare energie (zoals fotovoltaïsche zonnepanelen). brupower-leden worden dus allemaal mede-eigenaar van brupower-installaties. We mikken vooral op installaties op gemeenschappelijke gebouwen (co-pro, kantoren, ...) en openbare gebouwen (scholen, administraties, ...).
Als u uw dakinstallatie wilt laten financieren, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie. U vindt meer informatie op onze “Stel een dak voor” pagina.
Na overleg met verschillende burgers blijkt dat het gebrek aan kapitaal een obstakel kan zijn om PV-panelen te installeren. Om die uitdaging aan te gaan, heeft het Brussels Gewest een zeer voordelige groene lening opgezet voor de installatie van PV-panelen door particulieren, op de volgende link:https://leefmilieu.brussels/burgers/diensten-en-aanvragen/premies-en-financiele-steun/het-ecoreno-krediet. Er is ook een Homegrade-dienst die zich hier specifiek op richt