Energiedelen in Sint-Gillis
Info avond - 20/02/2024 19:00-21:00

Woon je in Sint-Gillis?

Deel binnenkort zonne-energie met je buren!

brupower, de nieuwe burger-energiecoöperatie in Brussel, in samenwerking met de coöperatie PajoPower en de gemeente Sint-Gillis, nodigen je uit op een informatieworkshop over energie delen met de buurt. 

20 februari 2024, 19:00-21:00

Cemôme (zaal Rodelle), 

15 Denemarkstraat 1060 Brussel

Doe mee aan deze sessie waar je de kans krijgt om meer te leren over hoe je kunt bijdragen aan lokale energieprojecten, lokale samenwerking kunt versterken en je energiekosten kunt bovendien kunt verlagen! 

Wat is "energie delen" ?

Energie delen is een gloednieuwe activiteit in Brussel.

Dankzij deze activiteit kan lokale zonne-energieproductie verkocht worden aan buren, zonder tussenkomst van een energieleverancier, en tegen een voordelige prijs (stabiel in de tijd). Dit wordt mogelijk gemaakt door een verlaging van de netwerkkosten.

Vind meer informatie over energie delen op de website van Brussel Leefmilieu.

Energie delen maakt het mogelijk voor:

  • mensen die geen productiefaciliteiten kunnen opzetten in hun gebouw (huurders, gebrek aan geschikte ruimte, enz.) toegang krijgen tot groene, lokale en voordelige energie.

  • mensen met grote daken om hun overproductie via de coöperatie te verkopen.  

In Sint-Gillis zullen brupower en PajoPower binnenkort zonne-energie produceren op 6 gemeentelijke gebouwen en deze energie delen met de buurt:

Maison de l’emploi

Maison des Cultures

ECAM

Centre Sportif Russie

Lycée Roger Lallemend

Sportplein C. Barca

Hoe kan ik deelnemen aan het energie delen?

Om deel te nemen als Saint-Gillois investeer je minstens één aandeel van €50 in de coöperatie, met een aanbeveling van 10 aandelen per deelnemer (het equivalent van één zonnepaneel). Toekomstige dividenden worden verdeeld onder de leden van de coöperatie via een participatief en transparant proces. Ongeacht het aantal aandelen heeft elk lid dezelfde beslissingsrechten binnen de coöperatie.

Vandaag telt brupower 273 leden en heeft het samen met de 500 leden van PajoPower 340.000 euro ingezameld om 550 zonnepanelen te installeren op 5 openbare daken in Sint-Gillis.  

Sluit jij je graag aan bij de beweging? Kom dan op 20 februari om 19 uur naar Cemôme (salle Rodelle), 15 Denemarkenstraat, 1060 Sint-Gillis.

Voor geïnteresseerden is er op dinsdag 12 maart een tweede verdiepingssessie in Cemôme.


brupower agora 9/06